rozdzielność majątkowa a ARiMR

Re: rozdzielność majątkowa a ARiMR

Postprzez wizgis » 3 mar 2010, o 18:17

Zazwyczaj zawsze zawieszało się ten gdzie było mniej "mieszania" (zobowiązań itp.) u Was w sumie jedna cholera (choć może wypowie się ktoś mądrzejszy ode mnie w sprawie jak to wygląda w niskotowarówce). Bydło przepisać na tego małżonka którego numer zostanie. Niech wszystko będzie na jednego. Unikniecie zadym na przyszłość np:. z płatnością zwierzęcą. Apropos PZ.. Nie wiem jeszcze jak będzie w tym roku ale podejrzewam że tak samo, pamiętajcie aby razem z wnioskiem obszarowym złożyć żądanie uwzględnienia powierzchni maksymalnej ustalonej dla małżonka oraz oświadczenie o zgodzie małżonka na uwzględnienie pow. maksymalnej.
Kiedy umrę pochowajcie mnie do góry nogami, żeby świat mógł mnie pocałować w dupę
wizgis
Starszy Forumowicz

Postprzez Medio33 » 3 mar 2010, o 18:21

wizgis napisał(a): z wnioskiem obszarowym złożyć żądanie uwzględnienia powierzchni maksymalnej ustalonej dla małżonka oraz oświadczenie o zgodzie małżonka na uwzględnienie pow. maksymalnej.

brzmi strassznie a co to oznacza normalnym językiem :o
Medio33

Postprzez wizgis » 3 mar 2010, o 18:30

Tak to się nazywa :-)
Wersja 2009: http://www.arimr.gov.pl/pliki/50/37/0/P-14-01.pdf, http://www.arimr.gov.pl/pliki/50/37/0/O-21-01.pdf.

Uzbrojona w cząstkową wiedzę wynikającą z naszej tu rozmowy podejdź do BP ARiMR i tam się szczegółowo na miejscu wypytaj o wszystko. ARiMR to nie jest firma jednego paragrafu, przepisu. Jest wiele wytycznych, komunikatów i interpretacji do danego zagadnienia. Ja piszę z domu i piszę z głowy, nie mam możliwości weryfikacji wszystkiego, może coś pominąłem.
Kiedy umrę pochowajcie mnie do góry nogami, żeby świat mógł mnie pocałować w dupę
wizgis
Starszy Forumowicz

Postprzez Medio33 » 3 mar 2010, o 18:37

Ok rozumiem i tak jestem bardzo wdzięczna za rozjaśnienie mi sytuacji
jak idzie o niskotowarówkę to moim zobowiązaniem jest tylko to żeby nie wyzbywać się gospodarstwa przez 5 lat od daty przyznania płatności( bo dostałam tylko pierwsze płatności, potem nie składałam o ostatnie 2 lata, )
Ostatnio edytowano 6 mar 2010, o 10:14 przez Medio33, łącznie edytowano 1 raz
Medio33

Postprzez wizgis » 3 mar 2010, o 18:46

O to chodzi, że dokładnie nie pamiętam treści tego pisma o którym pisałem wcześniej. Chodzi o to które poruszało kwestię zawieszania nr. Rozpisane tam było po kolei postępowanie dla każdego działania w tym dla niskiego towaru. O ile dobrze kojarzę to w żadnym przypadku nie było mowy o zwrocie płatności. W przypadku niskotowarówki należało zawiesić numer jednemu z współmałżonków, ale umożliwić dokończenie uczestnictwa w programie i realizację zobowiązania, nawet w przypadku gdy (o zgrozo!) w 2004 wniosek o płatności obszarowe złożył dajmy na to mąż na wszystkie działki, w 2005 żona założyła numer, i złożyli sobie dwa wnioski OB po to tylko żeby załapać się na niskotowarówkę.
Powtarzam! Nie mam tego pisma przed oczami.
wizgis
Starszy Forumowicz

Postprzez Medio33 » 3 mar 2010, o 18:59

Dziękuję bardzo za pomoc , mam nadzieje że ten wątek przyda się też innym którzy są w takiej sytuacji jak ja
i jeszcze tak w woli wyjaśnienia dwa numery posiadaliśmy przed ślubem, potem pracownicy ARiMR mówili że jak jest rozdzielność to nie ma problemu, więc składaliśmy odrębne wnioski z myślą że wszystko jest OK a temat zaczęłam drążyć sama bo jakoś mi to wszystko nie pasowało a ja jednak w papierach lubię mieć porządek.

A najlepsze jest to że w ARiMR gdzie podlega mąż powiedziano mi że nie możemy mieć dwóch numerów i jeden trzeba zawiesić , a w ARiMR do której ja podlegam( mamy inne meldunki i gospodarstwa są położone na terenie innych powiatów) powiedziano mi że jak jest rozdzielność to można mieć dwa numery bez problemu.
Medio33

Postprzez wizgis » 3 mar 2010, o 19:07

Tak naprawdę to do 2006 a może nawet i 2007 nikt w ARiMR nie wiedział jak to do końca z tymi numerami. I nawet do dziś chyba nie ma oficjalnego stanowiska Centrali co do rozdzielności majątkowej. Albo wyczytasz sobie sama z ustawy i domyślisz się, albo właśnie najlepiej poszukać na własną ręką wyroków Sądów w sprawach.
wizgis
Starszy Forumowicz

Postprzez Medio33 » 3 mar 2010, o 19:18

Fakt sprawa jest pokręcona, bo według Kodeksu Cywilnego rozdzielność majątkowa a nawet sam fakt posiadania gospodarstw przed ślubem(majątek odrębny), wystarczy do posiadania niezależności i swobodnego rozporządzania gospodarstwami, a co za tym idzie możliwości starania się o numer bez zgody współmałżonka. Ale Sądy administracyjne różnie to rozpatrują a już odwołania od wyroków do NSA dają jasną odpowiedź że na dzień dzisiejszy lepiej mieć jeden numer i przyznać się do posiadania dwóch numerów dobrowolnie.
Najgorzej przerażał mnie fakt że ARiMR zarzuci nam jakieś działania niezgodne z prawem i każe oddawać kasę za dopłaty z lat ubiegłych a my posiadaliśmy dwa numery nieświadomie że tak nie powinno być.
Medio33

Postprzez wizgis » 3 mar 2010, o 19:36

I tej wersji się trzymaj. robimy takich spraw kilkanaście w ciągu roku i nikogo nie karaliśmy w żaden sposób z tego powodu.
wizgis
Starszy Forumowicz

Postprzez Medio33 » 3 mar 2010, o 19:48

No to mam nadzieje że i mnie Agencja nie zlinczuje... ;) chociaż większego pechowca niż ja to trudno spotkać...
Ruszam do boju w poniedziałek, jeśli nasunęłyby ci się jakieś nowe fakty będę wdzięczna za info na forum albo na na PW.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomocne informacje.
Medio33

Poprzednia strona

Powrót do Dopłaty (ogólnie)