ugory

ugory

Postprzez asia » 7 mar 2010, o 19:15

czy to prawda, ze w tym roku do ugorów przysługuje płatność UPO?
asia
Starszy Forumowicz

Re: ugory

Postprzez wizgis » 7 mar 2010, o 21:17

Kiedy umrę pochowajcie mnie do góry nogami, żeby świat mógł mnie pocałować w dupę
wizgis
Starszy Forumowicz

Postprzez Lukas » 8 mar 2010, o 21:57

Prawda prawda
rolnicy ze stolicy już się cieszą...
Lukas

Postprzez wizgis » 8 mar 2010, o 22:07

Lukas? Czytałeś projekt rozporządzenia z linka powyżej?
Kiedy umrę pochowajcie mnie do góry nogami, żeby świat mógł mnie pocałować w dupę
wizgis
Starszy Forumowicz

Postprzez wizwiz » 10 mar 2010, o 19:34

"Płatność uzupełniająca do powierzchni gruntów ornych, na których nie jest prowadzona uprawa roślin przysługuje, jeżeli na gruntach tych:
* rolnik dokonał zasiewu w celu podniesienia żyzności gleby poprzez wprowadzenie do niej świeżej masy roślinnej (zielony nawóz);
* roślinność została przyorana lub wprowadzona do gleby na skutek zastosowania innego zabiegu mechanicznego, w terminie do dnia 31 sierpnia roku, w którym został złożony wniosek o przyznanie płatności uzupełniającej;
* nie jest prowadzona uprawa przez okres nie dłuższy niż jeden rok."
wizwiz

Postprzez UNDO » 15 mar 2010, o 19:43

Czyli z ugorem nie ma to nic wspólnego...
UNDO

Postprzez wizwiz » 15 mar 2010, o 19:49

"Czyli z ugorem nie ma to nic wspólnego..."
Zgadza się, nawet nie możemy , myśląc o dopłacie do tego typu użytkowania działki rolnej, mówić rolnikom że to ugór, to jest zabronione. Ugór to ugór a płatność do działki rolnej, na której nie jest uprawiana żadna roślina to zupełnie dwie różne sprawy.
wizwiz

Postprzez bolek56 » 15 mar 2010, o 20:37

Oj dzieciaki, dzieciaki. Wystarczy odrobina wiedzy rolniczej aby wiedzieć co to ugór. Mało tego - wie się wtedy, że są trzy rodzaje ugorów, ale to już chyba za dużo wiedzy jak na jeden raz. Niestety, prawie wszyscy są po administracji i zabierają się za rolnictwo. Smutne!
bolek56

Postprzez che » 15 mar 2010, o 22:52

Jak Q...rwa smutne. KnM ma się na rolnictwie znać bo to ocenia a BP ma się znać na administracji. Papier przyjmuje wszystko. Od edukacji rolników są instytucje doradcze które nie robią tego za free... a ja na pewno nie będę się zastanawiał czy UPO zadeklarowane we wniosku to mieszanka, czy biomasa na przyoranie... Jak kto UPO pisze to za nie odpowiada. Rok 2004 minął już dawno a nikt dzieckiem nie jest. Dorośli odpowiadają za swoje... wiadomo że najlepiej byłoby się na wszystkim znać ale drogi bolku wymagając od innych trzeba wymagać od siebie... chyba żeś Omnibus to chylę czoła...
che

Postprzez wizgis » 15 mar 2010, o 22:53

Chciałem przemilczeć ale nie mogłem. Bo mnie gównarzeria wkurwia!!! Gościu. Jakby nie było wykonujemy również zadania z zakresu administracji a nie tylko rolnictwa. W każdym Biurze potrzebni są zarówno fachowcy od rolnictwa jak i od administracji oraz jeszcze kilku innych dziedzin (bardzo chciałbym geodetę, prawnika). I tylko wtedy, gdy wszyscy Ci ludzie potrafią się nawzajem wspomagać swoimi umiejętnościami, załoga jest silna. Pewnie, że podstawy z każdej dziedziny należałoby znać. Dla mnie tymi podstawami i punktem wspólnym wiedzy pracowników ARiMR powinna być znajomość ustaw, rozporządzeń i procedur obowiązujących. I tam znajdziesz do jakiego ugoru płacimy.
Inna sprawa, że właśnie w moim odczuciu na punkcie powinny siedzieć osoby znający się na rolnictwie właśnie. Dlaczego? Każdy się domyśla.
Ale to już chyba za dużo wiedzy jak na jeden raz.
wizgis
Starszy Forumowicz

Powrót do Dopłaty bezpośrednie (obszarowe)